Filmid

Otsides Oum Kulthumi

Looking for Oum Kulthum

Märksõna: Muusika

Sünopsis

Režissöör

Oum Kulthum on Egiptuse uhkus ja Lähis-Ida jõuliste naiste eeskuju. Naisest sai araabia natsionalismi sümbol ning ta laulis end pöördelistel aegadel kümnete miljonite ­Lähis-Ida inimeste südamesse. Laulja matustel oli üle nelja miljoni inimese ja inimestel ei ole tänapäevani temast küll saanud. Mõni süüdistab teda valitsuse käpiknukuks olemises, mõni imetleb siiralt naise võimast häält ja erilist karismat, aga külmaks ei jäta ta kedagi.

Mitra on Iraani režissöör, kes suundus välismaa produtsentide rahastusel Egiptusesse staarist järjekordset klišeelikku filmi tegema. Leidnud näitlejad, asub ta fenomenaalse laulja elu lavastama. Kulthumi kuulsuse kasv, alguses laulmine kuningas Faruoqile, seejärel Nasserile, kaugenemine lihtrahvast…

Kuid mida aeg edasi, seda enam kasvab paralleelselt režissööri perekondlike probleemide süvenemisega mõistmine, et Oum Kulthum oli inimlikum ja haavatavam, kui teda tavaliselt kujutatakse.

„Otsides Oum Kulthumi“ on film ühe naise enesekehtestamisest meestekeskses ühiskonnas ja egiptuse hingest.

Hille Hanso

Shirin Neshat, Shoja Azari

Shirin Neshat (sünd 1957, Ghazvin, Iraan) emigreerus Iraanist Ühendriikidesse, New Yorki. Ta lõpetas California ülikooli magistrikraadiga ja hakkas seejärel tööle videokunstnikuna, töötades nii fotograafia, filmi kui ka video valdkonnas. Tema esimene filmilavastus „Naised ilma meesteta“ (2009) tõi režissöörile Veneetsia Filmifestivalil parima režissööri auhinna ja osales samal aastal ka PÖFFi EurAsia võistlusprogrammis. „Otsides Oum Kulthumi“ on tema teine täispikk film.

Shoja Azari (sünd Shiraz, Iraan) on filmitegemist õppinud 1970ndatel New Yorgis, kus temast sai Shirin Neshati pikaaegne koostööpartner ja abikaasa. Nad on koos lavastanud filmid „Naised ilma meesteta“ (2009) ja „Otsides Oum Kulthumi“ (2017).

Filmograafia

  • Shirin Neshat: Logic of the Birds (2002)
  • Zanan-e bedun-e mardan (Naised ilma meesteta, PÖFF 2009)
  • Looking for Oum Kulthum (2017)Shoja Azari: K (2002)
  • Logic of the Birds (2002)
  • Windows (2006)
  • Zanan-e bedun-e mardan (Naised ilma meesteta, PÖFF 2009)
  • ­Looking for Oum Kulthum (2017)

Ajakava

19.11.2017
16:00 - 17:30
Tallinn, 
Coca-Cola Plaza
Saal 8
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 030503
Väljamüüdud
22.11.2017
18:00 - 19:30
Tartu, 
Cinamon
Saal 4
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 061801
Väljamüüdud
24.11.2017
21:30 - 23:00
Tallinn, 
Coca-Cola Plaza
Saal 3
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 080203
Väljamüüdud
Külalistega seansid võivad lõppeda hiljem.

Programm

Panoraam

Filmi info

Riigid: Saksamaa, Austria, Itaalia, Liibanon, Katar
Aasta: 2017
Kestvus: 90 minutit
Keeled: inglise, araabia, Farsi
Režissöörid: Shirin Neshat, Shoja Azari
Produtsendid: Roman Paul, Gerhard Meixner, Bruno Wagner, Martin Gschlacht, Antonin Svoboda, Shirin Neshat, Shoja Azari
Stsenaristid: Shirin Neshat, Shoja Azari
Operaator: Martin Gschlacht
Montaaž: Nadia Ben Rachid
Helilooja: Amin Bouhafa
Osatäitjad: Neda Rahmanian, Yasmin Raeis, Mehdi Moinzadeh, Kais Nashif
Tootjad: Razor Film Produktion, coop99 filmproduktion, In Between Art, Vivo film srl, Schortcut Films, Doha Film Institute
Festivalid: Venice, Toronto, Hamburg

Sünopsis

Režissöör

Oum Kulthum on Egiptuse uhkus ja Lähis-Ida jõuliste naiste eeskuju. Naisest sai araabia natsionalismi sümbol ning ta laulis end pöördelistel aegadel kümnete miljonite ­Lähis-Ida inimeste südamesse. Laulja matustel oli üle nelja miljoni inimese ja inimestel ei ole tänapäevani temast küll saanud. Mõni süüdistab teda valitsuse käpiknukuks olemises, mõni imetleb siiralt naise võimast häält ja erilist karismat, aga külmaks ei jäta ta kedagi.

Mitra on Iraani režissöör, kes suundus välismaa produtsentide rahastusel Egiptusesse staarist järjekordset klišeelikku filmi tegema. Leidnud näitlejad, asub ta fenomenaalse laulja elu lavastama. Kulthumi kuulsuse kasv, alguses laulmine kuningas Faruoqile, seejärel Nasserile, kaugenemine lihtrahvast…

Kuid mida aeg edasi, seda enam kasvab paralleelselt režissööri perekondlike probleemide süvenemisega mõistmine, et Oum Kulthum oli inimlikum ja haavatavam, kui teda tavaliselt kujutatakse.

„Otsides Oum Kulthumi“ on film ühe naise enesekehtestamisest meestekeskses ühiskonnas ja egiptuse hingest.

Hille Hanso

Shirin Neshat, Shoja Azari

Shirin Neshat (sünd 1957, Ghazvin, Iraan) emigreerus Iraanist Ühendriikidesse, New Yorki. Ta lõpetas California ülikooli magistrikraadiga ja hakkas seejärel tööle videokunstnikuna, töötades nii fotograafia, filmi kui ka video valdkonnas. Tema esimene filmilavastus „Naised ilma meesteta“ (2009) tõi režissöörile Veneetsia Filmifestivalil parima režissööri auhinna ja osales samal aastal ka PÖFFi EurAsia võistlusprogrammis. „Otsides Oum Kulthumi“ on tema teine täispikk film.

Shoja Azari (sünd Shiraz, Iraan) on filmitegemist õppinud 1970ndatel New Yorgis, kus temast sai Shirin Neshati pikaaegne koostööpartner ja abikaasa. Nad on koos lavastanud filmid „Naised ilma meesteta“ (2009) ja „Otsides Oum Kulthumi“ (2017).

Filmograafia

  • Shirin Neshat: Logic of the Birds (2002)
  • Zanan-e bedun-e mardan (Naised ilma meesteta, PÖFF 2009)
  • Looking for Oum Kulthum (2017)Shoja Azari: K (2002)
  • Logic of the Birds (2002)
  • Windows (2006)
  • Zanan-e bedun-e mardan (Naised ilma meesteta, PÖFF 2009)
  • ­Looking for Oum Kulthum (2017)