Filmid

Daens, mässuline preester

Daens

Märksõnad: Elulood, Ajalugu, Religioon

Sünopsis

Režissöör

Daens? Pole kuulnudki? Ärge sellepärast veel filmi tähelepanuta jätke. Adolf Daens on üks kõigi aegade suurimaid belglasi Jacques Breli, Peter Paul Rubensi, Eddy Merckxi ja teiste kõrval, nagu näitab ka kümmekond aastat tagasi Belgias korraldatud rahvaküsitlus. Preester, kes 19. sajandi lõpus tööstuslinnas Aalstis tegutsedes seisis sealsete tööliste ebainimlike töö- ja elutingimuste parandamise eest. Valdavalt prantsuskeelsele aristokraatiale vastandudes sattus ta konflikti seda toetava katoliku kirikuga, olles sunnitud lõpuks preestriameti maha panema. Linateost peetakse flaami filmikunsti tõeliseks verstapostiks, mis võitis kümneid auhindu, nomineeriti esimese Flandriast pärit Belgia filmina Oscarile ja püsib rohkem kui 800 000 vaatajaga tänaseni riigi kõige populaarsemate ekraaniteoste seas.

Stijn Coninx hoidub siin sarnastele ajaloolistele suurfilmidele iseloomulikust melodramaatikast ja üritab taastada 19. sajandi lõpu olustikku suisa dokumentaalse täpsusega; seda kisendavam tundub sotsiaalne ebaõiglus, mida film edasi annab. Nüüdseks on selle põhjal lavastatud koguni muusikal.


Tiit Tuumalu

Stijn Coninx

Filmograafia

  • Hector (1987)
  • Koko Flanel (1990)
  • Daens (1992)
  • Waar blijft het licht (When the Light Comes, 1998)
  • Verder dan de maan (Sea of Silence, 2003)
  • Visions of Europe (segment, 2004)
  • To Walk Again (doc, 2007)
  • Soeur Sourire (Sister Smile, 2009)
  • Marina (PÖFF 2013)
  • Ay Ramon! (2015)

Ajakava

18.11.2017
21:00 - 23:18
Tallinn, 
Kino Artis
Saal 2
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 021403
Väljamüüdud
Külalistega seansid võivad lõppeda hiljem.

Programm

Fookuses: Flandria

Filmi info

Riigid: Belgia, Prantsusmaa, Holland
Aasta: 1992
Kestvus: 138 minutit
Keeled: Flaami, hollandi, prantsuse, ladina, hispaania
Režissöör: Stijn Coninx
Produtsendid: Dirk Impens, Jean-Luc Ormières, Maria Peters, Hans Pos, Dave Schram
Stsenaristid: François Chevallier, Stijn Coninx
Operaator: Walther van den Ende
Montaaž: Ludo Troch
Helilooja: Dirk Brossé
Osatäitjad: Jan Decleir, Gérard Desarthe, Antje de Boeck, Michael Pas, Karel Baetens
Tootjad: Dérives Productions, Favourite Films, Shooting Star Filmcompany BV
Festivalid: Venice, Chicago, Toronto, Shanghai (Best Actor - Jan Decleir)

Sünopsis

Režissöör

Daens? Pole kuulnudki? Ärge sellepärast veel filmi tähelepanuta jätke. Adolf Daens on üks kõigi aegade suurimaid belglasi Jacques Breli, Peter Paul Rubensi, Eddy Merckxi ja teiste kõrval, nagu näitab ka kümmekond aastat tagasi Belgias korraldatud rahvaküsitlus. Preester, kes 19. sajandi lõpus tööstuslinnas Aalstis tegutsedes seisis sealsete tööliste ebainimlike töö- ja elutingimuste parandamise eest. Valdavalt prantsuskeelsele aristokraatiale vastandudes sattus ta konflikti seda toetava katoliku kirikuga, olles sunnitud lõpuks preestriameti maha panema. Linateost peetakse flaami filmikunsti tõeliseks verstapostiks, mis võitis kümneid auhindu, nomineeriti esimese Flandriast pärit Belgia filmina Oscarile ja püsib rohkem kui 800 000 vaatajaga tänaseni riigi kõige populaarsemate ekraaniteoste seas.

Stijn Coninx hoidub siin sarnastele ajaloolistele suurfilmidele iseloomulikust melodramaatikast ja üritab taastada 19. sajandi lõpu olustikku suisa dokumentaalse täpsusega; seda kisendavam tundub sotsiaalne ebaõiglus, mida film edasi annab. Nüüdseks on selle põhjal lavastatud koguni muusikal.


Tiit Tuumalu

Stijn Coninx

Filmograafia

  • Hector (1987)
  • Koko Flanel (1990)
  • Daens (1992)
  • Waar blijft het licht (When the Light Comes, 1998)
  • Verder dan de maan (Sea of Silence, 2003)
  • Visions of Europe (segment, 2004)
  • To Walk Again (doc, 2007)
  • Soeur Sourire (Sister Smile, 2009)
  • Marina (PÖFF 2013)
  • Ay Ramon! (2015)