Filmid

Öine Brüssel

Brussels by Night

Sünopsis

Režissöör

See murranguline linateos on flaami moodsa filmikunsti tõeline verstapost. Ometi ei paku see huvi üksnes ajalooliselt, kaugel sellest; Marc Diddeni debüüt mõjub praegugi üllatavalt nüüdisaegselt. Esimest korda ilmub siin ekraanile närviline antikangelane, kes uitab sihitult multikultuurse Brüsseli – linna, mida ta ei armasta – tänavail ja elab välja oma seletamatut ängi, mis omandab ikka ja jälle destruktiivse iseloomu. Sünge ja ootamatu lõpuga filmi visuaalne lahendus on tõetruult toores, rõhutatult erinev rohkearvulistest, peamiselt kirjandusteostel põhinevatest ajaloolistest draamadest ja kaunilt stiliseeritud maaelu kujutustest, mis flaami filmile enne seda suuresti näo andsid.

Imeväikese eelarvega linateose teises peaosas peale Brüsseli linna näeme võrratut François Beukelaersi, täpi paneb i-le aga Raymond van het Groenewoudi superhitiks saanud melanhoolne tunnuslaul. San Sebastiani filmifestivali parima debüüdi preemia. 

Tiit Tuumalu

Marc Didden

Filmograafia

  • Brussels by Night (1983)
  • Istanbul (1985)
  • Sailors Don't Cry (1990)
  • Mannen maken plannen (1993)
  • Bruxelles mon amour (2001)
  • Dikke vrienden (doc, 2011)

Ajakava

17.11.2017
22:00 - 23:32
Tallinn, 
Apollo Kino Solaris
Saal 5
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 011203
Väljamüüdud
23.11.2017
21:45 - 23:17
Tallinn, 
Kino Artis
Saal 2
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 071404
Väljamüüdud
26.11.2017
16:00 - 17:32
Tallinn, 
Coca-Cola Plaza
Saal 3
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 100201
Väljamüüdud
Külalistega seansid võivad lõppeda hiljem.

Programm

Fookuses: Flandria

Filmi info

Riik: Belgia
Aasta: 1983
Kestvus: 92 minutit
Keeled: hollandi, prantsuse
Režissöör: Marc Didden
Produtsendid: Marc Didden, Erwin Provoost
Stsenaristid: Marc Didden, Dominique Deruddere
Operaator: Willy Stassen
Montaaž: Ludo Troch
Helilooja: Raymond van het Groenewoud
Osatäitjad: François Beukelaers, Johan Joos, Michael Mentens, Nellie Rosiers, Marleen Merckx
Tootjad: Altsien Rock Werchter-Torhout, Real Reel Films
Festivalid: Chicago, San Sebastian (Bet New Director)

Sünopsis

Režissöör

See murranguline linateos on flaami moodsa filmikunsti tõeline verstapost. Ometi ei paku see huvi üksnes ajalooliselt, kaugel sellest; Marc Diddeni debüüt mõjub praegugi üllatavalt nüüdisaegselt. Esimest korda ilmub siin ekraanile närviline antikangelane, kes uitab sihitult multikultuurse Brüsseli – linna, mida ta ei armasta – tänavail ja elab välja oma seletamatut ängi, mis omandab ikka ja jälle destruktiivse iseloomu. Sünge ja ootamatu lõpuga filmi visuaalne lahendus on tõetruult toores, rõhutatult erinev rohkearvulistest, peamiselt kirjandusteostel põhinevatest ajaloolistest draamadest ja kaunilt stiliseeritud maaelu kujutustest, mis flaami filmile enne seda suuresti näo andsid.

Imeväikese eelarvega linateose teises peaosas peale Brüsseli linna näeme võrratut François Beukelaersi, täpi paneb i-le aga Raymond van het Groenewoudi superhitiks saanud melanhoolne tunnuslaul. San Sebastiani filmifestivali parima debüüdi preemia. 

Tiit Tuumalu

Marc Didden

Filmograafia

  • Brussels by Night (1983)
  • Istanbul (1985)
  • Sailors Don't Cry (1990)
  • Mannen maken plannen (1993)
  • Bruxelles mon amour (2001)
  • Dikke vrienden (doc, 2011)