Filmid

Tundmatu sõdur

The Unknown Soldier, "Tuntematon sotilas"

Rahvusvaheline esilinastus
Märksõna: Ajalugu

Sünopsis

Režissöör

On lugusid, mida iga sugupõlv peaks endale rääkima. Olevik ei kustuta ajalugu, kuid teatud sündmused hääbuvad ajapikku ja jäävad tagaplaanile.

„Tundmatu sõdur“ on plahvatuslik sõjadraama rühmast soome sõduritest võitlemas nõukogude sõduritega Teises maailmasõjas.

Väinö Linna menuromaanil põhineva ja autori isiklikest kogemustest tõukuva „Tundmatu sõduri“ ajalooline täpsus võtab omaks ka sõja karmi reaalsuse – see on südikas ja realistlik, kuid ometi apoliitiline ja inimlik jutustus. Loo keskmes on rühm mehi, me näeme, kuidas mehed näevad iseennast ja üksteist ning oma ühist eesmärki. Soe huumor, seltsimehelikkus ja elemetaarsed ellujäämisinstinktid on nende jaoks hädavajalikud, et säilitada inimlikkus kurnaval teekonnal Venemaale ja sealt tagasi.

Soome 100 ametlikku programmi kuuluv sõjafilm on kolmas, mis Väino Linna 1954. a. avaldatud romaani ainetel on filmitud. Varem on „Tundmatu sõdur“ ekraanidele jõudnud 1955. a. (rež Edvin Laine) ja 1985. a. (rež Rauni Mollberg). Just filmi varasem versioon on senini Soome kinoajaloo vaadatuim mängufilm läbi aegade.

Aku Louhimies

(sünd 1968) lõpetas Helsingi Ülikooli ning astus siis Kunsti- ja Disainikooli filmi ja televisiooni õppima. Enne oma esimest täispikka mängufilmi „Rahutud“, mis linastus ka 2000. a PÖFFil, lavastas Louhimies mitmeid dokumentaalfilme ja telesarju. 2002. a valminud „Kuuvalgel“ tegi lavastajast Soome ühe edukaima filmitegija. Tema kolmas film, 2005. a festivalidel (sh ka PÖFFil) ringelnud „Paha maa“ tegi kodumaiste filmiauhindade Jusside jagamisel puhta töö, võites 8 olulisemat auhinda. Louhimiehe film „Lahtikistud mees“ osales PÖFFi võistlusprogrammis 2006. aastal. „Tundmatu sõdur“ on tema üheksas täispikk mängufilm.

Filmograafia

  • Levottomat (Rahutud, PÖFF 2000)
  • Kuutamolla (Kuuvalgel, PÖFF 2002)
  • Paha maa (PÖFF 2005)
  • Valkoinen kaupunki (Jäine linn, 2006)
  • Riisuttu mies (Lahtikistud mees, PÖFF 2006)
  • Käsky (Tears of April, 2008)
  • Vuosaari (Naked Harbour, 2012)
  • 8-pallo (8-pall, PÖFF 2013)
  • Tuntematon sotilas (The Unknown Soldier, 2017)

Ajakava

23.11.2017
21:00 - 23:33
Tallinn, 
Kosmos IMAX
Saal IMAX
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 071502
Külalised (5)
Väljamüüdud
Filmi külalised:  Režissöör Aku Louhimies, Osatäitja Juho Milonoff, Osatäitja Samuli Vauramo, Osatäitja Andrei Alén, Osatäitja Johannes Holopainen
Filmi avasõnad Soome suursaadikult T.E. Pr Kristi Narineni poolt
25.11.2017
20:00 - 22:13
Tallinn, 
Apollo Kino Solaris
Saal 2
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 090902
Väljamüüdud
Külalistega seansid võivad lõppeda hiljem.

Programm

Soome 100 programmi avafilm

Filmi info

Riik: Soome
Aasta: 2017
Kestvus: 133 minutit
Keel: soome
Režissöör: Aku Louhimies
Produtsendid: Aku Louhimies, Mikko Tenhunen
Stsenaristid: Aku Louhimies, Jari Olavi Rantala
Operaator: Mika Orasmaa
Montaaž: Ben Mercer
Helilooja: Lasse Enersen
Osatäitjad: Eero Aho, Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen, Joonas Saartamo, Johannes Holopainen
Tootja: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Sünopsis

Režissöör

On lugusid, mida iga sugupõlv peaks endale rääkima. Olevik ei kustuta ajalugu, kuid teatud sündmused hääbuvad ajapikku ja jäävad tagaplaanile.

„Tundmatu sõdur“ on plahvatuslik sõjadraama rühmast soome sõduritest võitlemas nõukogude sõduritega Teises maailmasõjas.

Väinö Linna menuromaanil põhineva ja autori isiklikest kogemustest tõukuva „Tundmatu sõduri“ ajalooline täpsus võtab omaks ka sõja karmi reaalsuse – see on südikas ja realistlik, kuid ometi apoliitiline ja inimlik jutustus. Loo keskmes on rühm mehi, me näeme, kuidas mehed näevad iseennast ja üksteist ning oma ühist eesmärki. Soe huumor, seltsimehelikkus ja elemetaarsed ellujäämisinstinktid on nende jaoks hädavajalikud, et säilitada inimlikkus kurnaval teekonnal Venemaale ja sealt tagasi.

Soome 100 ametlikku programmi kuuluv sõjafilm on kolmas, mis Väino Linna 1954. a. avaldatud romaani ainetel on filmitud. Varem on „Tundmatu sõdur“ ekraanidele jõudnud 1955. a. (rež Edvin Laine) ja 1985. a. (rež Rauni Mollberg). Just filmi varasem versioon on senini Soome kinoajaloo vaadatuim mängufilm läbi aegade.

Aku Louhimies

(sünd 1968) lõpetas Helsingi Ülikooli ning astus siis Kunsti- ja Disainikooli filmi ja televisiooni õppima. Enne oma esimest täispikka mängufilmi „Rahutud“, mis linastus ka 2000. a PÖFFil, lavastas Louhimies mitmeid dokumentaalfilme ja telesarju. 2002. a valminud „Kuuvalgel“ tegi lavastajast Soome ühe edukaima filmitegija. Tema kolmas film, 2005. a festivalidel (sh ka PÖFFil) ringelnud „Paha maa“ tegi kodumaiste filmiauhindade Jusside jagamisel puhta töö, võites 8 olulisemat auhinda. Louhimiehe film „Lahtikistud mees“ osales PÖFFi võistlusprogrammis 2006. aastal. „Tundmatu sõdur“ on tema üheksas täispikk mängufilm.

Filmograafia

  • Levottomat (Rahutud, PÖFF 2000)
  • Kuutamolla (Kuuvalgel, PÖFF 2002)
  • Paha maa (PÖFF 2005)
  • Valkoinen kaupunki (Jäine linn, 2006)
  • Riisuttu mies (Lahtikistud mees, PÖFF 2006)
  • Käsky (Tears of April, 2008)
  • Vuosaari (Naked Harbour, 2012)
  • 8-pallo (8-pall, PÖFF 2013)
  • Tuntematon sotilas (The Unknown Soldier, 2017)