Filmid

McLaren

McLaren

Märksõna: Elulood

Sünopsis

Režissöör

Uskumatu tõsilugu mehest ühe rahvusvahelise motospordi kõige suurema brändi, Bruce McLareni kaubamärgi taga: tagasihoidlikust uusmeremaalasest, kellest sai 1960ndate Vormel 1 superstaar.

Roger Donaldson, motovõidusõitude fänn ja kuulus filmirežissöör, jälgib McLareni täiel gaasil kihutavat karjääri alates tema isa garaažist Aucklandis kuni maailmalavadeni. Loomupäraselt väga andekas autojuht McLaren kolis Euroopasse 1958. aastal, ajal, kui Vormel 1 tõmbas tohutuid rahvahulki võidusõitudega eksootilistes paikades ning võitjaid idoliseeriti nagu filmitähti. See oli Jack Brabhami, Jackie Stewarti, Emerson Fittipaldi ajastu – ja McLaren oli neist kõigist noorem. Ta ei jäänud vaid rooli taha, vaid rajas 1963. aastal Bruce McLareni võidusõidumeeskonna, et ehitada omaenda revolutsioonilisi autosid ja nendega võistelda. 1970. aastal hukkus McLaren 32-aastasena autoavariis uut võidusõiduautot testides.

Donaldson räägib loo sellest legendaarsest ja vähenõudlikust uusmeremaalasest läbi intervjuude, arhiivimaterjalide ja suurt ekraani väärt taaslavastuste.

„Kui teid erutab motosport, siis on see film vaieldamatult parem kui „Senna“. 
– Stephen Dobie, Top Gear

Roger Donaldson

(sünd 1945) oli 19-aastane, kui kolis Uus-Meremaale, kus lavastas mitmeid lühi- ja dokumentaalfilme. Tema esimene täispikk mängufilm „Magavad koerad“ (1977) oli esimene Uus-Meremaa film, mida levitati ka USAs. Peale filmi „Kokkuvarisenud palee“ (1981) lavastamist kolis ta USA-sse, kus lavastas seiklusfilmi „The Bounty“ (1984), milles mängisid peaosi Mel Gibson ja Anthony Hopkins. Donaldsoni tuntuimad filmid on „Kokteil“ (1988) Tom Cruise’i, „Spioonitest“ (2003) Al Pacino ja „Novembrimees“ (2014) Pierce Brosnaniga peaosas. Kokku on Donaldson lavastanud 19 täispikka filmi.

Filmograafia

  • Valik/Selected: No Way Out (1987)
  • Cocktail (Kokteil, 1988)
  • Cadillac Man (1990)
  • White Sands (1992)
  • The Getaway (1994)
  • Species (1995)
  • Dante’s Peak (Dante mäetipp, 1997)
  • Thirteen Days (13 päeva, 2000)
  • The Recruit (Spioonitest, 2003)
  • The World’s Fastest Indian (2005, Maailma kiireim indiaanlane, PÖFF 2006)
  • The Bank Job (2008)
  • Seeking Justice (Õiglus, 2011)
  • The November Man (Novembrimees, 2014)
  • McLaren (2017, doc)

Ajakava

22.11.2017
21:15 - 22:47
Tartu, 
Cinamon
Saal 5
Subtiitrid: EST, ENG
Seansikood: 061903
Väljamüüdud
23.11.2017
21:30 - 23:02
Tallinn, 
Coca-Cola Plaza
Saal 10
Subtiitrid: EST, ENG
Seansikood: 070704
Väljamüüdud
Filmi juhatab sisse: endine vormelisõitja, Nõukogude Liidu ja Eesti meister, Eesti Autospordi Liidu juhatuse liige Toivo Asmer
02.12.2017
18:15 - 19:47
Tallinn, 
Coca-Cola Plaza
Saal 9
Subtiitrid: EST, ENG
Seansikood: 160602
Väljamüüdud
Külalistega seansid võivad lõppeda hiljem.

Programm

Doc@PÖFF
Eesti Olümpiakomitee esitleb

Filmi info

Riik: Uus-Meremaa
Aasta: 2017
Kestvus: 92 minutit
Keel: inglise
Režissöör: Roger Donaldson
Produtsendid: Fraser Brown, Matthew Metcalfe
Stsenaristid: James Brown, Matthew Metcalfe, Tim Woodhouse
Operaator:  David Paul
Montaaž: Tim Woodhouse
Tootja: General Film Corporation
Festival: Sydney

Sünopsis

Režissöör

Uskumatu tõsilugu mehest ühe rahvusvahelise motospordi kõige suurema brändi, Bruce McLareni kaubamärgi taga: tagasihoidlikust uusmeremaalasest, kellest sai 1960ndate Vormel 1 superstaar.

Roger Donaldson, motovõidusõitude fänn ja kuulus filmirežissöör, jälgib McLareni täiel gaasil kihutavat karjääri alates tema isa garaažist Aucklandis kuni maailmalavadeni. Loomupäraselt väga andekas autojuht McLaren kolis Euroopasse 1958. aastal, ajal, kui Vormel 1 tõmbas tohutuid rahvahulki võidusõitudega eksootilistes paikades ning võitjaid idoliseeriti nagu filmitähti. See oli Jack Brabhami, Jackie Stewarti, Emerson Fittipaldi ajastu – ja McLaren oli neist kõigist noorem. Ta ei jäänud vaid rooli taha, vaid rajas 1963. aastal Bruce McLareni võidusõidumeeskonna, et ehitada omaenda revolutsioonilisi autosid ja nendega võistelda. 1970. aastal hukkus McLaren 32-aastasena autoavariis uut võidusõiduautot testides.

Donaldson räägib loo sellest legendaarsest ja vähenõudlikust uusmeremaalasest läbi intervjuude, arhiivimaterjalide ja suurt ekraani väärt taaslavastuste.

„Kui teid erutab motosport, siis on see film vaieldamatult parem kui „Senna“. 
– Stephen Dobie, Top Gear

Roger Donaldson

(sünd 1945) oli 19-aastane, kui kolis Uus-Meremaale, kus lavastas mitmeid lühi- ja dokumentaalfilme. Tema esimene täispikk mängufilm „Magavad koerad“ (1977) oli esimene Uus-Meremaa film, mida levitati ka USAs. Peale filmi „Kokkuvarisenud palee“ (1981) lavastamist kolis ta USA-sse, kus lavastas seiklusfilmi „The Bounty“ (1984), milles mängisid peaosi Mel Gibson ja Anthony Hopkins. Donaldsoni tuntuimad filmid on „Kokteil“ (1988) Tom Cruise’i, „Spioonitest“ (2003) Al Pacino ja „Novembrimees“ (2014) Pierce Brosnaniga peaosas. Kokku on Donaldson lavastanud 19 täispikka filmi.

Filmograafia

  • Valik/Selected: No Way Out (1987)
  • Cocktail (Kokteil, 1988)
  • Cadillac Man (1990)
  • White Sands (1992)
  • The Getaway (1994)
  • Species (1995)
  • Dante’s Peak (Dante mäetipp, 1997)
  • Thirteen Days (13 päeva, 2000)
  • The Recruit (Spioonitest, 2003)
  • The World’s Fastest Indian (2005, Maailma kiireim indiaanlane, PÖFF 2006)
  • The Bank Job (2008)
  • Seeking Justice (Õiglus, 2011)
  • The November Man (Novembrimees, 2014)
  • McLaren (2017, doc)