Filmid

Mehetapja / Süütu / Vari

The Manslayer / The Virgin / The Shadow, "Mehetapja / Süütu / Vari"

Maailma esilinastus

Sünopsis

Režissöör

Sulev Keedus teeb mängufilme harva. Aga kui teeb, siis nii, et sellest on põhjust rääkida veel kaua. Tema uus film ei ole erand. 

See koosneb kolmest eri ajas kulgevast novellist, mis käsitlevad naise kohta Eesti ühiskonnas ja vabadust otsustada ise oma saatuse üle. 19. sajandi lõpus pannakse Maara vägisi mehele – see on aeg, kui elu mõjutavad veel patriarhaalsed kombed. 1949. aastal ootab Elinat ees küüditamine – siin on tegu juba poliitilise võimu repressiooniga. Nii ühel kui teisel puhul juhib saatust vääramatu jõud ja valikud tehakse ära inimeste eest. Juba 21. sajandil – justkui piiramatu vabaduse ajastul – üritab hinge täitva tühjuse eest põgeneda aga Luna Lee. Paraku on maailm tema ümber ise suures eksistentsiaalses segaduses, täis samasuguseid murtud hingi, osalemas mingis tragikoomilises näitemängus. 

Kõiki kolme peategelast kehastab muljetavaldavalt Rea Lest, uuema Eesti filmi populaarsemaid naisnäitlejaid. Aga mitte üksnes tema ei seo neid erinevaid aegruume – mütoloogilist, painajalikku ja unenäolist – meisterlikult tervikuks: nähtav või nähtamatu niidistik ühendab kohati üllataval viisil ka teisi tegelasi ja sündmusi, sõltumata sellest, kas on 19., 20. või 21. sajand. 

On filme, kus on vähe vaadata, aga palju mõelda. Ja vastupidi – filme, kus on palju vaadata, aga vähe mõelda. „Mehetapja / Süütu / Vari” on selline, mille puhul on palju vaadata ja... palju mõelda. „Film – see on eelkõige saladus,” on Keedus varem oma filmitegemiste kohta öelnud. Meile saladused meeldivad. 

Tiit Tuumalu

Sulev Keedus

(sünd 1957) lõpetas Tallinna Pedagoogilise Instituudi lavastajana 1979. a ning Režissööride ja Stsenaristide Kõrgemad Kursused Moskvas 1989. aastal. Ta on teinud arvukalt dokumentaalfilme ja viis täispikka mängufilmi. Keeduse debüütmängufilm "Ainus pühapäev" valmis 1990. aastal, järgmised mängufilmid "Georgica" ja "Somnambuul" saavutasid tähelepanu mitmel filmifestivalil. Tema dokumentaalfilm "Jonathan Austraaliast" osales 2007. a PÖFFi Balti võistlusprogrammis ja mängufilm "Kirjad Inglile" 2011. a PÖFFi Eurasia võistlusprogrammis. 

 

 


Filmograafia

  • Valik/Selected: Ainus pühapäev (1990)
  • Vaarao lapsed (1991, doc)
  • In Paradisum (1993, doc)
  • Georgica (1998)
  • Somnambuul (PÖFF 2002)
  • Perekond (2004, doc)
  • Tormise regi (2005, doc)
  • Jonathan Austraaliast (Jonathan from Australia, PÖFF 2007, doc)
  • Kirjad Inglile (PÖFF 2011)
  • Varesesaare venelased (2012, doc)
  • Sõda (2017, doc)
  •  Mehetapja. Süütu. Vari. (2017)

Ajakava

25.11.2017
18:00 - 20:50
Tallinn, 
Kosmos IMAX
Saal IMAX
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 091501
Külalised (7)
Väljamüüdud
Filmi külalised:  Režissöör Sulev Keedus, Produtsent Rasa Miskinyte, Meeskond Saulius Urbanavičius, Osatäitja Rea Lest, Meeskond Ivar Taim, Meeskond Martynas Bialobzeskis, Produtsent Kaie-Ene Rääk
29.11.2017
20:30 - 22:50
Tallinn, 
Coca-Cola Plaza
Saal 10
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 130701
Väljamüüdud
30.11.2017
19:00 - 21:20
Tartu, 
Athena keskus
Subtiitrid: ENG
Seansikood: 142002
Külalised (1)
Väljamüüdud
Filmi külalised:  Režissöör Sulev Keedus
Külalistega seansid võivad lõppeda hiljem.

Programm

Põhivõistlusprogramm
Eesti filmi konkurss

Filmi info

Riigid: Eesti, Leedu
Aasta: 2017
Kestvus: 140 minutit
Keel: eesti
Režissöör: Sulev Keedus
Produtsendid: Kaie-Ene Rääk,  Rasa Miskinyte
Stsenarist: Sulev Keedus
Operaatorid: Erik Põllumaa, Ivar Taim
Montaaž: Kaie-Ene Rääk
Helilooja: Martynas Bialobžeskis
Osatäitjad: Rea Lest, Jörgen Liik, Toomas Suuman, Üllar Saaremäe, Priit Pedajas
Tootjad: F-Seitse, Era Film

Sünopsis

Režissöör

Sulev Keedus teeb mängufilme harva. Aga kui teeb, siis nii, et sellest on põhjust rääkida veel kaua. Tema uus film ei ole erand. 

See koosneb kolmest eri ajas kulgevast novellist, mis käsitlevad naise kohta Eesti ühiskonnas ja vabadust otsustada ise oma saatuse üle. 19. sajandi lõpus pannakse Maara vägisi mehele – see on aeg, kui elu mõjutavad veel patriarhaalsed kombed. 1949. aastal ootab Elinat ees küüditamine – siin on tegu juba poliitilise võimu repressiooniga. Nii ühel kui teisel puhul juhib saatust vääramatu jõud ja valikud tehakse ära inimeste eest. Juba 21. sajandil – justkui piiramatu vabaduse ajastul – üritab hinge täitva tühjuse eest põgeneda aga Luna Lee. Paraku on maailm tema ümber ise suures eksistentsiaalses segaduses, täis samasuguseid murtud hingi, osalemas mingis tragikoomilises näitemängus. 

Kõiki kolme peategelast kehastab muljetavaldavalt Rea Lest, uuema Eesti filmi populaarsemaid naisnäitlejaid. Aga mitte üksnes tema ei seo neid erinevaid aegruume – mütoloogilist, painajalikku ja unenäolist – meisterlikult tervikuks: nähtav või nähtamatu niidistik ühendab kohati üllataval viisil ka teisi tegelasi ja sündmusi, sõltumata sellest, kas on 19., 20. või 21. sajand. 

On filme, kus on vähe vaadata, aga palju mõelda. Ja vastupidi – filme, kus on palju vaadata, aga vähe mõelda. „Mehetapja / Süütu / Vari” on selline, mille puhul on palju vaadata ja... palju mõelda. „Film – see on eelkõige saladus,” on Keedus varem oma filmitegemiste kohta öelnud. Meile saladused meeldivad. 

Tiit Tuumalu

Sulev Keedus

(sünd 1957) lõpetas Tallinna Pedagoogilise Instituudi lavastajana 1979. a ning Režissööride ja Stsenaristide Kõrgemad Kursused Moskvas 1989. aastal. Ta on teinud arvukalt dokumentaalfilme ja viis täispikka mängufilmi. Keeduse debüütmängufilm "Ainus pühapäev" valmis 1990. aastal, järgmised mängufilmid "Georgica" ja "Somnambuul" saavutasid tähelepanu mitmel filmifestivalil. Tema dokumentaalfilm "Jonathan Austraaliast" osales 2007. a PÖFFi Balti võistlusprogrammis ja mängufilm "Kirjad Inglile" 2011. a PÖFFi Eurasia võistlusprogrammis. 

 

 


Filmograafia

  • Valik/Selected: Ainus pühapäev (1990)
  • Vaarao lapsed (1991, doc)
  • In Paradisum (1993, doc)
  • Georgica (1998)
  • Somnambuul (PÖFF 2002)
  • Perekond (2004, doc)
  • Tormise regi (2005, doc)
  • Jonathan Austraaliast (Jonathan from Australia, PÖFF 2007, doc)
  • Kirjad Inglile (PÖFF 2011)
  • Varesesaare venelased (2012, doc)
  • Sõda (2017, doc)
  •  Mehetapja. Süütu. Vari. (2017)
Parima Eesti filmi stipendiumi 3200 eurot paneb välja Eesti filmitööstuse suurim eraisikust toetaja ja investor, hr Armin Karu.