Films

Lovisa, the Young Mistress of Niskavuori

Lovisa, the Young Mistress of Niskavuori, "Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä"

Synopsis

Director

This is the best film version of the Niskavuori-series by a well-known Estonian-born writer-politician Hella Wuolijoki. The impressionistic love triangle takes place in the 1880’s in a Finnish village. The director is Valentin Vaala, who has Russian roots and the main male character is played by the legendary Tauno Palo.

Valentin Vaala

(1909-1976)

Filmography

  • Mustat silmät (1929)
  • Mustalaishurmaaja (1929)
  • Laveata tietä (1931)
  • Sininen varjo (1933)
  • Helsingin kuuluisin liikemies (1934)
  • Kun isä tahtoo... (1935)
  • Kaikki rakastavat (1935)
  • Vaimoke (Substitute Wife, 1936)
  • Mieheke (1936)
  • Koskenlaskijan morsian (1937)
  • Juurakon Hulda (1937)
  • Niskavuoren naiset (Women of Niskavuori, 1938)
  • Sysmäläinen (1938)
  • Rikas tyttö (1939)
  • Vihreä kulta (1939)
  • Jumalan myrsky (1940)
  • Antreas ja syntinen Jolanda (1941)
  • Morsian yllättää (1941)
  • Pakkorajalta Syvärille (1941, doc)
  • Varaventtiili (1942)
  • Keinumorsian (1943)
  • Neiti Tuittupää (1943)
  • Tositarkoituksella (1943)
  • Dynamiittityttö (Dynamite Girl, 1944)
  • Linnaisten vihreä kamari (1945)
  • Vuokrasulhanen (1945)
  • Viikon tyttö (1946), Loviisa
  • Niskavuoren nuori emäntä (Lovisa, the Young Mistress of Niskavuori, 1946)
  • Maaret - tunturien tyttö (Maaret, Daughter of the Mountains, 1947)
  • Ihmiset suviyössä (1948)
  • Sinut minä tahdon (1949)
  • Jossain on railo (1949), Gabriel
  • tule takaisin (Gabriel, Come Back, 1951)
  • Kulkurin tyttö (1952)
  • Omena putoaa (The Apple Falls, 1952)
  • Huhtikuu tulee (1953)
  • Siltalan pehtoori (1953)
  • 'Minäkö isä!' (1954)
  • Minä ja mieheni morsian (1955)
  • Yhteinen vaimomme (1956)
  • Nummisuutarit (1957)
  • Nuori mylläri (1958)
  • Niskavuoren naiset (1958)
  • Nuoruus vauhdissa (1961)
  • Totuus on armoton (1963)
  • Näin syntyi Saimaan kanava (1969, doc)

Schedule

26.11.2017
10:00 - 11:25
Tallinn, 
Kinomaja
Subtitles: ENG
Screening code: 102604
Sold out
Screenings with guests might end later than expected.

Programme

Finland 100: Finnish Cult Film Special – 48H

Film info

Country: Finland
Year: 1946
Duration: 85 minutes
Language: Finnish
Director: Valentin Vaala
Producer: Risto Orko
Writer: Valentin Vaala
DOP: Eino Heino
Montage: Valentin Vaala
Composer: George de Godzinsky
Cast: Emma Väänänen, Tauno Palo, Kirsti Hurme, Reino Häkälä, Hilkka Helinä
Production: Suomi-Filmi
Festivals: Juss Award (Best Actress, Best Direction, Best Cinematography)

Synopsis

Director

This is the best film version of the Niskavuori-series by a well-known Estonian-born writer-politician Hella Wuolijoki. The impressionistic love triangle takes place in the 1880’s in a Finnish village. The director is Valentin Vaala, who has Russian roots and the main male character is played by the legendary Tauno Palo.

Valentin Vaala

(1909-1976)

Filmography

  • Mustat silmät (1929)
  • Mustalaishurmaaja (1929)
  • Laveata tietä (1931)
  • Sininen varjo (1933)
  • Helsingin kuuluisin liikemies (1934)
  • Kun isä tahtoo... (1935)
  • Kaikki rakastavat (1935)
  • Vaimoke (Substitute Wife, 1936)
  • Mieheke (1936)
  • Koskenlaskijan morsian (1937)
  • Juurakon Hulda (1937)
  • Niskavuoren naiset (Women of Niskavuori, 1938)
  • Sysmäläinen (1938)
  • Rikas tyttö (1939)
  • Vihreä kulta (1939)
  • Jumalan myrsky (1940)
  • Antreas ja syntinen Jolanda (1941)
  • Morsian yllättää (1941)
  • Pakkorajalta Syvärille (1941, doc)
  • Varaventtiili (1942)
  • Keinumorsian (1943)
  • Neiti Tuittupää (1943)
  • Tositarkoituksella (1943)
  • Dynamiittityttö (Dynamite Girl, 1944)
  • Linnaisten vihreä kamari (1945)
  • Vuokrasulhanen (1945)
  • Viikon tyttö (1946), Loviisa
  • Niskavuoren nuori emäntä (Lovisa, the Young Mistress of Niskavuori, 1946)
  • Maaret - tunturien tyttö (Maaret, Daughter of the Mountains, 1947)
  • Ihmiset suviyössä (1948)
  • Sinut minä tahdon (1949)
  • Jossain on railo (1949), Gabriel
  • tule takaisin (Gabriel, Come Back, 1951)
  • Kulkurin tyttö (1952)
  • Omena putoaa (The Apple Falls, 1952)
  • Huhtikuu tulee (1953)
  • Siltalan pehtoori (1953)
  • 'Minäkö isä!' (1954)
  • Minä ja mieheni morsian (1955)
  • Yhteinen vaimomme (1956)
  • Nummisuutarit (1957)
  • Nuori mylläri (1958)
  • Niskavuoren naiset (1958)
  • Nuoruus vauhdissa (1961)
  • Totuus on armoton (1963)
  • Näin syntyi Saimaan kanava (1969, doc)